varhamaista päätöksentekoa

Torstai 9.5.2024 klo 22.43


Jatkanpa edellistä.

 

Kuntajakoselvittäjä Arto Kosken laatimasta selvitysosasta voi kaapata esille melkein mitä vaan, esim. tämän

7.3. Yhdistymisen perusedellytykset Kuntien yhdistymisen perusedellytyksillä on todettu olevan keskeinen merkitys yhdistymisen lopputulokseen (Koski 2004: 29). Sijainti on yksi perusedellytyksistä (taulukko 9). Salon seudun sijainti Helsinki-Turku kehityskäytävällä on hyvä ja kokonaisuutena tarkastellen se on kasvualuetta. Toinen tärkeä yhdistymisen perusedellytys on kuntien suuntautuminen eli se, että yhdistyvät kunnat ovat samaa toiminnallista aluetta. Salon seudun kymmenen kuntaa muodostavat yhteisen työssäkäynti- ja asiointialueen. Tosin pääkaupunkiseudun levittäytyminen moottoritien suunnassa HelsinkiTurku -akselilla näkyy muun muassa työssäkäyntiliikenteessä Suomusjärvellä ja Kiskossa. Tämä pääkaupunkiseudun levittäytyminen Turun suuntaan ei heikennä alueen kaakkoisten osien asemaa, sillä uuden kunnan pääkaupunkiseutua lähinnä oleva alue ei jää syrjään, vaan kehittyy.

ja sitten ihmetellä, miten on mennyt.

Eiköhän se ole niin, että entiset alueen kunnat, nykyiset kaupunginosat, niiden asukkaat ovat saaneet tyytyä siihen, että vanhan Salon keskustaa kyllä kehitetään, viimeisimpiä Inkerinkadun katusaneeraus (ja jatkeeksi halutaan vielä silta), mutta kun ajetaan ulos keskustasta vaikkapa vain 10 km, niin kehittämisten kanssa on vähän niin ja näin. Kysynpä vaan, miten on edetty esim. vaikkapa jo vuonna 2016 hyväksytyn Salon kaupungin kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelman kanssa.

Sote -palvelut menivät, kun hyvinvointialue Varha ne vei. Sinne meni myös palveluista päättämisen valta, mutta mm. koulutus ja varhaiskasvatus, kulttuuri-, nuoriso-, kirjasto- ja liikuntapalvelut jäivät. Kuinka moni päättäjä huomaa, että niistä päättämisessä on luisuttu varhamaiseen tyyliin?

Kouluja halutaan lakkauttaa, mutta mietitäänkö, parutaanko välimatkoja. Ei tietenkään. Koululaisethan saavat bussikuljetuksen vielä jäljelle jääviin kouluihin. Eikä silläkään niin väliä, vaikka bussissa istumista olisi liian kanssa. Bussit kulkevat maalta keskustaan, mutta ei vahingossakaan niin, että keskustassa asuvat koululaiset kulkisivat maaseudulle päin. Miksei oppilaita voida tasata, jotta maaseudun koulut säilyisivät? 

Kun sote -asiat olivat kaupungin päätöksenteon alla, niin ei niissäkään välimatkoista ihmeemmin välitetty. Nyt kun Varhan virkamiehet ja päättäjät sorkkivat palveluihin ja kilometrit paikasta toiseen kasvavat, niin ollaan niin niin huuli rullalla että!  Varhan kilometrejä ei peukuteta, mutta kaupungin omille kyl peukku nousee ja korkealle!

VoiVoi. Taas mää motkotin!


Kommentit

10.5.2024 10.24  Marjatta

Nonnih. Tänään sitä löytyy taas Varha -uutista Salon Seudun Sanomien nettilokerosta:

Varha leikkaa seuraavaksi vuodeosastoja ja ikäihmisten palveluita - katso suora lähetys kello 14
Tekijä
Salon Seudun Sanomat -
10.5.2024 | 8:24

10.5.2024 14.24  Kylän Mammasti

ja maaseudun lapsill on monellakin jopa 1 - 2 km kotoa pysäkille. syksyn pimeällä ei kivaa kuljettavaa, koska yksityisteillä ei katuvalojakaan ole. Muurlassa viel yks yksityine sai aikaseksi lähipysäkin poiston ,kaupungilta tultaessa jäät edellisellä pysäkillä ja kävelet loppumatkan ....???


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini